Agroturystyka w regionie Parczewa wyróżnia się tradycyjną kuchnią. Poniższa lista prezentuje dania zgłoszone z naszego regionu do listy lubelskich produktów tradycyjnych, jednak w praktyce w większości gospodarstw agroturystycznych można spotkać inne, jeszcze bardziej regionalne skarby kulinarne – wszystkie czekają aż je odkryjecie! Jest tu wiele dań i smaków, których nie można spotkać w dużych miastach, takich jak Warszawa, Kraków czy Gdańsk. Jeśli zaciekawił Was opis dania wystarczy kliknąć na grafikę, aby zobaczyć jaki jest na nie przepis.
Cebularz lubelski to jedno z unikalnych i rozpoznawalnych dań, typowych dla naszego regionu. Wbrew pozorom, jest to posiłek idealny dla wegetarian!
Wędliny z naszej okolicy wyróżniają się świetną jakością mięsa oraz wybitną smakowitością. Wieloletnia tradycja wędzarnicza zapewnia naturalne, zdrowe produkty – tak jak w przypadku doskonałych wędlin ze sklepu w Dawidach.
Sękacz podlaski to słodkie danie, którego tradycja wypiekania zachowała się w naszym regionie. Dawniej nazywane kołaczem – tak jak w przysłowiu – „Bez pracy nie ma kołaczy” – co sugeruje, wybitność tej potrawy.
Rauchy to kolejny mocny oraz słodki punkt kuchni lubelskiej. W tym regionie racuchy szczególnie mocno kojarzone są z wieczerzą wigilijną. Danie atrakcyjne również dla wegetarian!
Ostrowska beza to płaski placek o wysokości kilku centymetrów. Idealnie przyrządzona jest nie za słodka, puszysta i nie kruszy się zbytnio, z wierzchu jest sucha i chrupka, pod spodem miękka i bardziej wilgotna.
Korowaj to weselne ciasto, jednak nie musi być jedzone od święta! Jeden z najlepszych korowajów jest robiony w Paszenkach – współcześnie tradycję rytualnego wypieku ciasta weselnego pielęgnuje zespół ludowy „Jarzębina”. Korowaj to chleb weselny przygotowywany przed dniem ślubu panny młodej. Jego metoda produkcji nie zmieniła się na przestrzeni lat, a zwyczaje towarzyszące przy jego wypieku kontynuowane są do dziś w niektórych lubelskich domach.
Marchwiaki z makiem, jest to tradycyjny wyrób pochodzący z północno-wschodniej części Lubelszczyzny. Wyglądają podobnie jak zwinięta w rulon rolada, mają kształt walca, w przekroju poprzecznym spiralny układ warstw ciasta i nadzienia. Danie dobre również dla wegetarian!
Zapraszamy do odwiedzenia naszego regionu i przekonania się jak wiele przeżyć kulinarnych ma do zaoferowania. Jeśli lista dań wydaje się Wam zbyt krótka, więcej lubelskich specjałów można znaleźć pod tym adresem.